Opvoedopstellingen

Wat is een opvoedopstelling?

Een opvoedopstelling is een werkvorm waarbij je meer inzicht krijgt in de relatie tussen jou en je kind; wat er speelt bij jullie en wat jullie nodig hebben. Het geeft ook een beeld van onbewuste gevoelens die de relatie met je kind beïnvloeden. Mogelijk spelen gebeurtenissen uit de familiegeschiedenis een belastende rol.

Een opvoedopstelling is aan te raden als:

  • jouw kind het gevoel heeft er niet bij te horen;
  • hij weet zijn plek niet te vinden in het gezin;
  • je merkt dat je steeds dezelfde ruzies hebt met je kind;
  • je ziet hoe jouw kinderen onderling in een voortdurende strijd met elkaar leven;
  • je voelt dat jouw iets belemmert in de relatie met jouw kind;
  • je merkt dat gedrag van jouw kind bijzonder veel emotie bij je oproept;
  • je al veel geprobeerd hebt, praktische tips en adviezen niet schijnen te werken en je het gevoel hebt dat je de vinger er niet helemaal op kan leggen;
  • de (familie)geschiedenis zich steeds lijkt te herhalen.
Opvoedopstellingen - Hink Stap Sprong

Hoe ziet een opvoedopstelling eruit?

Met behulp van vloertegels in verschillende kleuren en maten, plaats jij de gezinsleden op de grond die te maken hebben met jouw vraag en je neemt je eigen plaats in; zo sta je letterlijk in de dynamiek van je gezin. Je neemt waar hoe alle onderlinge verhoudingen zijn en wat daarin speelt ten aanzien van je (opvoed)vraag.

Tijdens de opvoedopstelling ben je niet bezig met wat je weet en denkt, maar wat je aan den lijve ervaart. Hierdoor leer je beter begrijpen waar je zoektocht mee te maken heeft. Bijvoorbeeld, wat maakt jou of je kind nu zo boos, of wat heeft je kind van jou nodig om zich vrijer te bewegen. Met deze inzichten zal jij als ouder herkennen wat jijzelf en je kind nodig hebben om een situatie te veranderen.

De opstelling gebeurt één-op-één in een veilige ruimte. Je kind hoeft niet mee en wordt dus niet belast.

Ben je nieuwsgierig of dit bij je past en of dit meer duidelijkheid kan geven over de relatie met je kind? Je bent welkom voor een vrijblijvende kennismaking en nadere uitleg.

Vanuit het kwaliteitsoogpunt heb ik mij aangesloten bij een netwerk van opvoedopstellers.
Voor meer informatie kijk op www.opvoedopstelling.nl.

Logo Stichting Opvoegopstellingen