Mindfulness voor kinderen en jongeren

Kinderen zijn van nature in het hier en nu, toch maakt de groeiende onrust het voor kinderen vaak moeilijker om bij zichzelf te blijven. De prikkels nemen toe; digitale prikkels, volgeplande vrije tijd, drukke ouders, verhoogde prestatiedruk. Kinderen hebben mindfulness juist nu nodig omdat het nog veel dichter bij ze staat, ze gemakkelijker leren en het dan juist goed kunnen verankeren.

Mindfulness om bewuste aandacht te geven

Met mindfulness leren kinderen en jongeren het oefenen van bewuste aandacht geven. Aandacht aan hetgeen er op dat moment is.  De mensen en dingen om je heen, de gedachte, de emotie of het gesprek.

Kinderen kunnen zich bewust worden van wat er speelt in hun hoofd, lichaam of gevoelsleven. Blijheid ervaren bij het spelen, een energiek gevoel tijdens het voetballen of een veilig en warm gevoel tijdens een knuffel. Maar ook bij niet leuke, pijnlijke en lastige momenten kunnen ze leren om stil te staan bij wat ze opmerken. Door het niet te negeren maar juist door erbij stil te staan. De ademhaling helpt daarbij. Als kinderen verdriet, spanning, boosheid of veel drukte ervaren, is er altijd de adem die hen kan helpen om te kalmeren. Het boze gevoel of verdriet kan meer van een afstandje bekeken worden. Zonder er over te oordelen of in meegesleept te worden. Je kind leert dat gevoelens oké zijn.

Als kinderen zich bewust zijn van wat er is, leren ze om op lastige momenten bewust te reageren in plaats van automatisch. Dus om bijvoorbeeld niet direct te gaan schreeuwen of een gevoel weg te duwen.

Mindfulness voor kinderen en jongeren

Mindfulness voor kinderen en jongeren: hoe het werkt

Je kind gaat aan de slag met ademhalingsoefeningen, een body scan, concentratieoefeningen, yoga oefeningen en andere bewegingsspelletjes. Dit aan de hand van een thema of een verhaal. Dit alles gebeurt spelenderwijs.

Geïnteresseerd?

Mindfulness voor kinderen en jongeren kan individueel gevolgd worden in mijn praktijk.

Aanmelden:
Stuur een e-mail met je contactgegevens naar wendy@hinkstapsprong.nl 

Deelnemen aan de workshop mindfulness?